2010-01-13

ELENSHYLTE 4E16

Hyltetorps Torv AB
Torvbana spårvidd 600mm i drift.

Vid fabriken finns endast ett spår som slutar i asfalten. Det röda loket av Lindhs Torvmaskiners tillverkning såldes 2009 till Norregårdsbanan (hobbybana).

Första biten ut på mossen går bana i lövsly över äldre torvtäkter. Längre ut är mossen öppen. Foton från maj 2007.

Hyltetorps torv är en av landets få 600mm-torvbanor som fortfarande är i drift, och som dessutom nyligen expanderat till åtskilliga kilometer spår ute på Mannatorpsmossen. Räls har köpts från flera nedlagda torvindustrier. Torvtäkt med järnvägsdrift bedrivdes även vid Storaholme, och loket flyttades mellan täkterna, men denna andra täkt är sedan ca 2010 nedlagd.

Lindhloket såldes härifrån år 2009 till hobbybanan Norregårdsbanan i Lagan, och ett något större lok, tillverkat av AB Vaggerydsgrävare, inköptes från BMR-Produkter i Stolpen, även den en torvindustri som nedlagt järnvägsdriften. Man har även enligt uppgift köpt loket som fanns vid Virehult att ha som reservlok.

Vaggerydsloket från BMR-Produkter är i mycket gott skick och driver även en torvvagn hydrauliskt. Fotot från maj 2013.

Ute på mossen finns ett stort spårsystem som nyligen är utbyggt. Fotot från maj 2013.

4 kommentarer:

 1. Jag var och hälsade på min morbror, ägaren av Hyltetorps Torv AB hätförleden på hans arbetsplats. Jag är ingen expert på lok, men loket och vagnarna står exakt likadant idag, och används så vitt jag vet, vartenda år. Och loket ser likadant ut som på bilden, så att det skulle vara sålt, tror jag inte. Järnvägen är dock körbar, om torven som ligger på spåren plockas bort, och järnvägsnätet är ordentligt stort.

  SvaraRadera
 2. Loket är sålt till Norregård det du såg då du var där är ett liknade rött lok med nyare utsende. inte det gamla Lindhs loket. Det står fortfarande ute på Norregårdsbanan även i år 2011.

  SvaraRadera
 3. Hej, Dotter till ägare nr 2 av hyltetorpstorv AB. Skulle bara informera om att Loket är sålt mycket tråkigt enligt mig för jag tyckte det var så roligt att åka det när jag var liten :)

  PS lånad blogg att skicka från!

  SvaraRadera
 4. Ja, de röda små loken är onekligen mycket lika varandra, men det är nu bekräftat att det är ett annat lok som numera finns i Elenshylte, inköpt från en torvindustri i Stolpen.

  SvaraRadera